Door middel van beeldvormend onderzoek – een echografie, röntgenfoto, CT-scan of Isotopenonderzoek worden de nieren in beeld gebracht. Gekeken wordt naar afwijkingen of stoornissen in nieren, urineleiders en blaas.

Echografie

Met een echografie wordt er door middel van geluidsgolven bekeken hoe de nieren eruitzien. Dit gebeurt door met een geluidskop ter hoogte van de nieren over de huid te gaan. De geluidsgolven kijken als het ware in de diepte. Een onderzoek met een echo is pijnloos. Met een echo kan goed worden gekeken hoe groot de nieren zijn, of de urine goed afloopt (wel of geen stuwing van de nieren) en of er nierstenen zijn.

Echo-onderzoek - GezondeNieren.nl

Röntgenfoto

Bij een Röntgenfoto gaan de Röntgenstralen wel door weefsel heen, maar niet door het kalk van de botten. Daarom is alles dat kalk bevat op de foto te zien. Een röntgenfoto van de buik wordt gemaakt om te zien of er nierstenen (bevatten kalk) in de nieren zitten.

CT-scan

De CT-scan is een geavanceerd röntgenapparaat, waarmee foto’s worden gemaakt van dunne dwarsdoorsneden van het lichaam. Deze afbeeldingen geven de vorm, structuur en ligging van de nieren weer. Soms wordt een jodiumhoudend contrastmiddel in de bloedbaan gebracht. Als de nieren niet goed werken kan dit overigens extra nierschade veroorzaken. Een vochtinfuus voorkomt dit.

CT-scan - GezondeNieren.nl

Isotopen onderzoek

Bij een Isotopen onderzoek wordt via een infuus een zeer kleine dosis radioactief materiaal ingebracht. Met een speciale camera worden foto’s gemaakt, waarmee de uitscheidende functie van de nieren een tijdje gevolgd kan worden. Belemmering in de afvoer kan op die manier worden opgespoord. De hoeveelheid radioactief materiaal is zeer gering en ongevaarlijk. Het wordt snel weer uitgescheiden door het lichaam.