Een niertransplantatie is een operatie waarbij een donornier geplaatst wordt in het lichaam van een nierpatiënt. Als de operatie slaagt en de nier niet afgestoten wordt, hoeft de patiënt niet te dialyseren. Over het algemeen voelt de patiënt zich beter dan met dialyse. Een donornier is afkomstig van een overleden donor of van een levende donor. Een levende donor kan bijvoorbeeld een familielid, partner of goede vriend(in) zijn.

Niertransplantaties met een levende donor verlopen over het algemeen beter dan die met een nier van een overleden donor. Dit heeft te maken met de tijd dat de nier buiten het lichaam is geweest; hoe korter hoe beter. De operatie met een levende donor kan worden gepland. Zowel de gever als de ontvanger kunnen goed worden voorbereid, zodat hun lichamelijke conditie zo optimaal mogelijk is.

Niet iedere nier past bij iedere ontvanger door verschillen in bloedgroep of andere weefseltypering. Bij een overleden donor wordt een nier gezocht die zowel qua bloedgroep als weefseltypering, bij de patiënt past. Bij een levende donatie kan dat worden opgelost door kruisdonatie (ook wel cross-over donatie genoemd).

Als er in de nabije omgeving geen geschikte nier aanwezig is, maar wel de bereidheid om een nier af te staan, wordt er in de omgeving van een andere nierpatiënt gekeken, die ook geen exacte match heeft. Dit betekent dat bijvoorbeeld uw partner, kennis of familielid een nier doneert aan een andere patiënt en dat u een nier krijgt van een vriend/familielid van die patiënt.

Over het doneren van een nier kunt u meer informatie vinden op www.nierstichting.nl en bij de internist/nefroloog van uw ziekenhuis.

niertransplantatie

Voordelen van een niertransplantatie:

  • U hoeft niet (meer) te dialyseren;
  • Uw conditie is na de transplantatie doorgaans beter;
  • Klachten zoals vermoeidheid, botafwijkingen, zenuwaandoeningen, onvruchtbaarheid en impotentie verdwijnen of worden stabiel;
  • U krijgt een veel minder streng dieet en u hoeft niet meer te letten op uw vochtinname;
  • U voorkomt de complicaties van dialyse;
  • U bent veel minder afhankelijk van het ziekenhuis en andere personen, waardoor u weer meer de regie krijgt over uw eigen tijd.

Nadelen van een niertransplantatie:

  • Er is een risico dat de getransplanteerde nier wordt afgestoten;
  • Er zijn niet voldoende donoren, waardoor u lang op de wachtlijst kan komen te staan. Voor een transplantatie met een levende donor zijn de wachttijden aanzienlijk korter;
  • De medicijnen tegen een afstotingsreactie verminderen uw natuurlijke weerstand tegen ontstekingen. U bent dus vatbaarder voor infecties en heeft een grotere kans op het ontstaan van een aantal soorten kanker;
  • U kunt last krijgen van de bijwerkingen van de medicijnen die u na de operatie zult moeten blijven slikken.

Er komt veel kijken bij het proces van niertransplantatie: Welke patiënten komen er in aanmerking? Hoe verloopt het transplantatieproces?