NieuwsNieuwsberichten

8 maart World Kidney Day

 
 
 
 
 

Op 8 maart 2018 is het weer World Kidney Day (WKD)!
WKD wordt jaarlijks op de 2e donderdag in maart georganiseerd is een gezamenlijk initiatief van de International Society of Nephrology (ISN) en de International Federation of Kidney Foundations (IFKF).

Thema WKD 2018

Dit jaar zijn World Kidney Day en de Internationale Vrouwendag 2018 op dezelfde dag. Internationaal wordt er daarom in 2018 aandacht gevraagd voor het belang van gezondheid van vrouwen en (de preventie van) nierziekte bij vrouwen. Daarnaast is tijdige diagnose en goede zorg bij chronische nierziekte tijdens de zwangerschap belangrijk.

Voorkomen van nierschade

We willen op 8 maart samen met de regionale nierpatiëntenverenigingen en andere (gezondheids)organisaties leuke activiteiten organiseren om zo veel mogelijk mensen te informeren over het belang van een gezonde leefstijl en gezonde voeding ter voorkoming van nierschade. Denk daarbij het geven van voorlichting op scholen, kookworkshops, informatiemarkten en het uitdelen van lekkernijen op dialyseafdelingen. Bekijk meer activiteiten in het programma.

Het doel van WKD

  • Mensen bewust maken van het belang van gezonde nieren en tevens de frequentie en de impact van nierziekten (en bijbehorende gezondheidsproblemen) terugdringen.
  • Risicogroepen tijdig screenen: mensen met diabetes, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten. De nationale zorgautoriteiten en de medische professionals hebben daarin een belangrijke rol. Als chronische nierziekten tijdig ontdekt worden, kunnen complicaties en sterfgevallen door chronische nier- én hart- en vaatziekten verminderd worden.
  • Een gezonde levensstijl, zoals voldoende bewegen en weinig zout eten, stimuleren.
  • Het belang van orgaandonatie benadrukken. Een niertransplantatie is immers nog steeds de beste oplossing voor nierfalen.

Meer informatie over internationale activiteiten vindt u op www.worldkidneyday.org.

Bron en meer informatie: World Kidney Day, van de Nierpatiënten Vereniging Nederland

Gezonde Nieren Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van het laatste Gezonde Nieren nieuws.